Juridisch Adviseur Participatiewet
-
Provincie
Zuid Holland
-
Branche
Lokale overheid
-
Opleidingsniveau
WO
-
Dienstverband
Detachering Interim
-
Plaats
-
Gepubliceerd op
Functie omschrijving
Voor de VNG is FlexIntens op zoek naar een Juridisch adviseur Participatiewet voor 24 uur per week.
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- Verbeteren van de dienstverlening;
- Een efficiënte en wendbare organisatie;
- Anticiperen op de toekomst.
Over VNG Naleving
VNG Naleving is een team binnen VNG Realisatie. Zij ondersteunt gemeenten bij het versterken van de preventie-, toezichts- en handhavingspraktijk in het sociaal domein.
Dit doet zij door kennis te ontsluiten en beschikbaar te stellen voor gemeenten via een kennisbank, website, fora, trainingen, webinars, workshops, (regio)bijeenkomsten en advisering. Naleving onderzoekt, signaleert en vertaalt trends en ontwikkelingen, voert innovatieprojecten uit en haalt goede praktijkvoorbeelden onder gemeenten en ketenpartners op. Waar knelpunten of toepassingsvraagstukken worden herkend worden deze vertaald in oplossingsrichtingen en- in afstemming met de VNG-beleidscollega’s- bespreekbaar gemaakt bij de systeemverantwoordelijke. Naleving wordt gevormd door ruim 50 professionals met een grote diversiteit aan achtergronden en expertises. Aan deze diversiteit wordt veel waarde gehecht. Onze professionals werken in functies als die van projectmanager, (beleids- en strategisch) adviseur, secretaris, data-expert, juridisch adviseur, etc. Zij delen energie, betrokkenheid en passie voor hun vak en de goede onderlinge sfeer heeft een herkenbare positieve uitstraling op de omgeving.
Naleving werkt on/office, waarbij medewerkers worden gefaciliteerd om vanuit huis, onderweg, en soms op kantoor te kunnen werken.
Omschrijving van opdracht
Het team Multidisciplinaire Samenwerking Naleving (MSN) richt zich op het verbeteren van de handhaving en naleving van de regels rond sociale zekerheid. We werken samen met gemeenten, landelijke ketenpartners en handhavingsinstanties om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Dit vereist een geïntegreerde aanpak waarbij handhaving, preventie en samenwerking centraal staan. De regioadviseurs gaan dagelijks op pad om gemeenten te adviseren over preventie, toezicht en handhaving in het sociaal domein. Het team Werk & Inkomen (W&I) richt zich op de naleving van de Participatiewet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de rechtmatige en doeltreffende uitvoering van de Participatiewet. Deze gemeenten zijn hiermee onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op en naleving van verplichtingen door inwoners die een beroep doen op verstrekking van allerlei voorzieningen binnen de Participatiewet. Het team MSN bestaat uit 14 personen en team W&I uit 5 personen, waaronder beleidsadviseurs, juridisch adviseurs, adviseurs implementatie, communicatieadviseurs en regioadviseurs. De opdracht omvat het bieden van juridische ondersteuning m.b.t. preventie, toezicht en handhaving van de participatiewet ten behoeve van het programma Handhaving Pwet 2020-2023.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
- Inhoudelijk deskundige op het gebied van de Participatiewet en de totstandkoming daarvan.
- Het op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen omtrent de Participatiewet en het duiden en informeren van de organisatie hierover.
- Het zowel gevraagd als ongevraagd informeren en adviseren van de organisatie.
- Actualiseren en door ontwikkelen van het kennisaanbod.
- Het beantwoorden van zowel interne als externe vragen omtrent preventie, toezicht en naleving op de Participatiewet.
- Gesprekspartner van betrokken ministeries in het kader van het herijken van de socialezekerheidswetgeving in het algemeen en de Participatiewet in het bijzonder.
- Het behartigen van de organisatie belangen bij aangesloten tafels en platformen
- Verzorgen van kennissessies.
- Productontwikkeling (zoals de uitwerking van casusbeschrijvingen, praktijkvoorbeelden)
Resultaat van de opdracht
Doelstelling
Het project moet zorgen voor een betere uitvoering van de Participatiewet in gemeenten, door het ontwikkelen van gestandaardiseerde procedures en het verbeteren van kennis binnen de organisatie en bij de stakeholders.
Deeltrajectdoelen:
Deeltraject 1: Kennisontwikkeling en -deling binnen de organisatie
Dit deeltraject richt zich op het ontwikkelen van een kennisnetwerk binnen de organisatie over de Participatiewet, door middel van het organiseren van een kennisaanbod en het opstellen van praktijkvoorbeelden en casusbeschrijvingen. Het aantal georganiseerde kennissessies en de feedback die verzameld wordt van deelnemers (bijvoorbeeld een tevredenheidspercentage). De kennisdeling moet worden afgestemd op de behoeften van de organisatie en de medewerkers.
Deeltraject 2: Beleidsadvisering en -consultatie
Dit deeltraject heeft als doel de organisatie te voorzien van beleidsadvies en om actief deel te nemen aan consultaties met de VNG en andere ministeries over het herijken van de Participatiewet. Het aantal beleidsdocumenten, voorstellen of adviezen die worden gepresenteerd aan de betrokken partijen. Het beleid moet aansluiten bij de visie en doelen van de VNG en lokale overheden.
Wat verwacht VNG van de inzet om de bovenliggende doelstellingen te realiseren?
VNG verwacht dat de medewerker de belangen van de organisatie en de gemeenten effectief vertegenwoordigt in beleidsdiscussies en dat hij/zij actief bijdraagt aan het verbeteren van de uitvoering van de Participatiewet. De effectiviteit wordt gemeten door de resultaten van de beleidsadviezen, de feedback van ministeries en de mate van betrokkenheid van gemeenten bij het project. De bijdrage van de medewerker moet relevant en constructief zijn, zodat het bijdraagt aan de verbetering van de wetgeving en de uitvoering ervan.
Functie eisen
Onze opdrachtgever heeft eisen en wensen geformuleerd. Aan alle eisen moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor deze functie. Voor deze functie zijn de volgende eisen en wensen geformuleerd:
Eisen:
- Minimaal WO werk en denkniveau, afgeronde studie rechtsgeleerdheid (Nederlands recht)
- Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met betrekking tot het verlenen van juridisch advies omtrent de tenuitvoerlegging van de Participatiewet
- Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met betrekking tot het verlenen van juridisch advies omtrent gegevensdeling in het kader van het Sociaal Domein
- Minimaal 10 jaar aantoonbare werkervaring met betrekking tot het vertegenwoordigen in rechte van een college van B&W in beroep en hoger beroep inzake geschillen omtrent de Participatiewet
- Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met betrekking tot het verlenen van juridisch advies in uitvoerings- en wetgevingstrajecten met betrokken Ministeries
Wensen:
- De voorgestelde kandidaat heeft actuele kennis van de totstandkoming van en nieuwe ontwikkelingen binnen de sociale zekerheidswetgeving en de Participatiewet in het bijzonder
- De voorgestelde kandidaat heeft kennis van en ervaring op het gebied van de totstandkoming van nieuwe wetgeving
- De voorgestelde kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het vertalen van juridische kennis in standpunten, presentaties en andere kennisproducten
- De voorgestelde kandidaat heeft een actief gemeentelijk netwerk
Inschrijven tot
Reageren op deze opdracht kan uitsluitend t/m 18-02-2025 om 9:00.
Gewenst aantal uren
24 uur per week.
Procedure en arbeidsvoorwaarden
Als intermediair staat FlexIntens voor het zorgvuldig bemiddelen van professionals binnen het publieke domein. Zo dragen we onder andere bij aan de invulling van opdrachten voor ministeries, uitvoeringsorganisaties, provincies, gemeenten en zorgorganisaties.
Zien we op basis van jouw ingestuurde CV een match, dan ziet de procedure er als volgt uit:
- Voorafgaand aan het voorstellen, maken we afspraken over het tarief, gericht op de specifieke opdracht.
- Kan een opdracht niet ingevuld worden als zelfstandig professional of gaat jouw voorkeur uit naar detachering (loondienst)? Onze dienstverlening voorziet ook daarin, waarbij we de beloningsstructuur van de opdrachtgever hanteren middels de inlenersbeloning.
- Na overeenstemming te hebben bereikt in de financiƫle voorwaarden, stellen wij jouw profiel op in het format voor de betreffende opdrachtgever. We vragen van jou een verduidelijk op de wijze van voldoen aan de gestelde eisen en wensen, om de match zo duidelijk mogelijk te maken. Ook een motivatiebrief om jouw drijfveren en toegevoegde waarde aan het licht te brengen, wordt gevraagd. Hierin treden wij op als sparringpartner.
- Wij verzorgen het voorstel en informeren je zo snel mogelijk over de voortgang hiervan.