Terug naar overzicht

Senior projectleider Versterking informatiepositie provincies

  • Provincie

    Utrecht

  • Branche

    Lokale overheid

  • Opleidingsniveau

    HBO WO

  • Dienstverband

    Detachering Interim

  • Plaats

    Leidseveer 2, Utrecht

  • Gepubliceerd op

Functie omschrijving

Voor de BIJ12 is FlexIntens op zoek naar een Senior projectleider Versterking informatiepositie provincies voor 40 uur per week.

Wie zijn wij?
De twaalf provincies van Nederland hebben allemaal hun eigen karakter. Elke provincie kent een bijzondere geschiedenis, heeft een unieke cultuur en bezit kenmerkende landschappen. Provincies spelen een belangrijke rol bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op regionaal niveau, zoals de Klimaatopgave. Provincies leveren een bijdrage aan beleid en realisatie. Dat doen zij afzonderlijk, maar ook gezamenlijk via het Interprovinciaal Overleg (IPO), de koepelorganisatie van de twaalf provincies. Het IPO acteert daarbij als belangenbehartiger en aanjager van innovatie en uitwisseling van kennis.

Sinds enkele jaren werken de provincies samen aan de digitale transformatie in het IPO-programma Digitalisering. Provinciale medewerkers uit alle twaalf provincies werken samen aan een breed scala van projecten gericht op:

  1. De toepassing van data en digitale innovaties voor de transitieopgaven in het ruimtelijke domein
  2. De wettelijke verplichtingen ten aanzien van digitalisering vanuit Europa en de rijksoverheid
  3. Belangenbehartiging op gebied van digitalisering bij de Europese Commissie en het Rijk

Eén van de projecten waaraan binnen het programma Digitalisering wordt gewerkt is het project “Versterken informatiepositie provincies”.

Wat is BIJ12?

BIJ12 is de uitvoeringsorganisatie voor de 12 provincies en brengt kennis en informatie bijeen over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving in Nederland. Wij zorgen voor uniformiteit in informatievoorziening en de uitvoering van provinciale regelingen. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website: www.bij12.nl. IPO en BIJ12 zijn organisatieonderdelen van de Vereniging het Interprovinciaal Overleg. Deze aanbestedingsprocedure wordt begeleid door BIJ12.

Achtergrond
Alle provincies ontwikkelen ruimtelijke voorstellen in het kader van NOVEX. Dat is een complex proces met landelijke en lokale belangen en vele betrokken partijen. De verschillende maatschappelijke opgaven, zoals wonen, energievoorziening en infrastructuur doen een beroep op de schaarse ruimte. Het is daarom belangrijk er voor te zorgen dat de ruimtelijke voorstellen in onderlinge samenhang worden bezien, op elkaar aansluiten en optellen tot een landelijk beeld.

In het afgelopen jaar is nagedacht hoe de ontwikkeling van ruimtelijke voorstellen met data en digitaliseringsmiddelen kan worden ondersteund, met als stip op de horizon een duurzame gemeenschappelijke strategische informatiepositie voor provincies, die kan worden ondersteund door BIJ12. De vraagstukken die spelen bij de opgaven in de fysieke leefomgeving zijn daarbij leidend (o.a. wonen, energietransitie, mobiliteit, infrastructuur, natuur, landelijk gebied).

In een recente gespreksronde langs de programma’s voor de beleidsopgaven binnen IPO is een eerste beeld opgehaald van de prioritaire vraagstukken waarbij een goede informatiepositie cruciaal is. De geïdentificeerde informatiebehoefte moet de komende tijd in nauwe samenwerking met experts op gebied van de opgaven verder worden uitgediept. Hierbij moet in overleg met de programma’s worden bepaald in hoeverre provincies daadwerkelijk de behoefte/ambitie hebben om in gezamenlijkheid informatieproducten te ontwikkelen. De uitwerking moet dusdanig concreet zijn dat op basis hiervan informatieproducten kunnen worden ontwikkeld voor de afzonderlijke opgaven in de fysieke leefomgeving, en voor deze opgaven in onderlinge samenhang in een gebiedsgerichte aanpak (denk aan digital twins).

Het is van belang dat bij de verdere verdieping van de informatiebehoefte gebruik wordt gemaakt van alle beschikbare kennis en kunde vanuit de beleidsdomeinen bij provincies, van bestaande landelijke samenwerkingsverbanden op het gebied van de ontwikkeling van de informatiepositie van de overheid en van beschikbare (inter-) nationale standaarden op het gebied van informatievoorziening. In de verkenning langs de opgaven is vastgesteld dat twee opgaven in de verdere verdieping van de informatiebehoefte prioriteit verdienen:

  1. Opgave “Klimaat en energie”: Verdiepen van de ruimtelijke informatiebehoefte in het kader van integraal programmeren voor een toekomstbestendig energiesysteem, als bouwblok voor de grotere ruimtelijke puzzel die wordt gelegd in het kader van NOVEX. Hierbij dient ook aandacht te zijn voor de wisselwerking van deze opgave met de andere opgaven in de fysieke leefomgeving zoals wonen en mobiliteit;
  2. Opgave “Landelijk Gebied”: Verkennen hoe informatieproducten voor beleidsanalyses en –monitoring van de stikstofopgave doorontwikkeld kunnen worden om de opgaven in het landelijk gebied integraal inzichtelijk te maken (denk naast natuur en stikstof o.a. aan klimaat, water, landbouw en leefbaarheid). Ook hier dient weer aandacht te zijn voor de wisselwerking van deze opgaven met de andere opgaven in de fysieke leefomgeving.

Inhoud opdracht
Om de interprovinciale ambitie verder vorm te geven zoeken wij een projectleider die (of projectteam dat) leiding gaat geven aan de verdere verdieping van de strategische informatiepositie op de hierboven genoemde opgaven, met de volgende beoogde resultaten:

  1. Rapportage met zo concreet mogelijk beschreven informatiebehoefte voor de opgaven in de fysieke leefomgeving (prioriteit voor de opgaven Klimaat & Energie en Landelijk Gebied), met nadere uitwerking van de routekaart voor 2025, die het afgelopen jaar is ontwikkeld.
  2. Strategisch advies aan het MT IPO, de directeur BIJ12 en de programmamanager Digitalisering bij IPO t.a.v. de mogelijke consequenties van de geïdentificeerde informatiebehoefte voor de doorontwikkeling van de Vereniging IPO inclusief uitvoeringsorganisatie BIJ12.
  3. Voorzitten van de bestaande interprovinciale community of practice van data-specialisten met wie de ontwikkelde concepten en een routekaart verder worden geconcretiseerd.
  4. Betrekken van overige relevante provinciale vakgroepen en leerkringen bij de ontwikkeling van de routekaart zodat deze breed gedragen wordt en opgedane kennis behouden blijft voor de gezamenlijke provincies.
Maximaal benutten van de mogelijkheden die interbestuurlijke samenwerking provincies biedt bij de realisatie van een strategische informatiepositie, via onder andere de programnma’s Zicht op Nederland, Interbestuurlijke datastrategie (IBDS), Verbetering Informatiepositie Energietransiti (VIVET) en het Interbestuurlijk Samenwerkingsverband voor de Informatiepositie (ISIP) Wonen.

Functie eisen

Onze opdrachtgever heeft eisen en wensen geformuleerd. Aan alle eisen moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor deze functie. Voor deze functie zijn de volgende eisen en wensen geformuleerd:

Eisen:

  1. Kandidaat heeft een afgeronde hbo- of wo-opleiding die aantoonbaar goed past bij de inhoud van de opdracht
  2. Minimaal 3 vergelijkbare opdrachten uitgevoerd in de afgelopen 5 jaar
  3. Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met de inzet van data bij beleidsontwikkeling en -monitoring

Wensen:

  1. Kandidaat is eerder in een vergelijkbare rol betrokken geweest bij de opzet van een (interbestuurlijke) samenwerking op het gebied van datagedreven werken
  2. Aantoonbare kennis van en ervaring met werkzaamheden voor de grote maatschappelijke opgaven van provincies (wonen, energietransitie, stikstofopgave, mobiliteit, natuur)
  3. Aantoonbare ervaring met verdiepende vraagarticulatie voor maatschappelijke opgaven (bij voorkeur in de fysieke leefomgeving)
  4. Ervaring met het faciliteren van samenwerking tussen overheden en andere stakeholders bij digitale transformatieprojecten

Competenties

  • Samenwerken: Om het gevraagde strategische advies op te stellen en de informatiebehoefte te kunnen concretiseren is een echte netwerker nodig die sterk gericiht is op samenwerking
  • Overtuigingskracht: Je gedrag is erop gericht om anderen te overtuigen van een bepaald standpunt en om instemming te verkrijgen met bepaalde plannen, ideeën of informatieproducten
  • Situationeel leiderschap: Je bent in staat collega’s van binnen en buiten IPO waarmee je samenwerkt individueel of groepsgewijs zodanig te motiveren, stimuleren en waarderen dat ze zich enthousiast en optimaal inzetten voor deze opdracht. Per situatie pas je je stijl waar nodig aan
  • Organisatiesensitiviteit: Je onderkent de invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op onderdelen van de IPO-organisatie en de provincies. Je houdt niet alleen rekening met de formele en hiërarchische lijnen, maar je hebt ook een goed gevoel voor onderlinge verhoudingen en gedragingen van mensen. Je begrijpt dat er verschillende meningen en belangen zijn en dat machtsfactoren een rol spelen. Je weet hoe je daar mee om moet gaan als je in een organisatie iets voor elkaar wilt krijgen
  • Resultaatgerichtheid: Je formuleert doelstellingen helder, concreet en meetbaar en maakt duidelijke afspraken. Je houdt zicht op de voortgang, rapporteert en informeert daarover en denkt vooruit maar dient ook zelf actief stappen te zetten om tot het eindresultaat te komen. 
  • Meerdere ballen in de lucht kunnen houden en overzicht behouden
  • Kennis op een begrijpelijke wijze kunnen overbrengen
  • Een zelfstandige, systematische en nauwkeurige manier van werken
  • Kunnen werken in een dynamische en (inter)bestuurlijke omgeving
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. 
  • Je hebt voor dit vakgebied relevante (aanvullende) opleidingen (project-/programmamanagement) afgerond
  • Grondige kennis van de maatschappelijke opgaven van provincies in de fysieke leefomgeving is een must, net als specifieke kennis van de kansen van digitalisering voor de benodigde informatiepositie voor deze opgaven
  • Affiniteit met digitaliseringsvraagstukken en specifiek de ontwikkeling van werkende en aansprekende informatieproducten bij de overheid (bij voorkeur provincies) is een pré

Inschrijven tot

Reageren op deze opdracht kan uitsluitend t/m 14-11-2024 om 9:00.

Gewenst aantal uren

40 uur per week.

Arbeidsvoorwaarden

Het beheersen van de Nederlandse taal is voor elke functie vereist. Arbeidsvoorwaarden worden per opdracht of vacature in overleg besproken. Als intermediair staat FlexIntens voor het zorgvuldig bemiddelen van (tijdelijk) personeel binnen toonaangevende organisaties met een maatschappelijk relevant karakter om zowel organisaties als professionals daarbinnen te ontwikkelen. Zo dragen we onder andere bij aan de ontwikkeling van verschillende ministeries, uitvoeringsorganisaties, provincies, gemeenten en zorgorganisaties. Met een gemotiveerd team dat de markt en de mensen kent, streven we continu naar een professionele, maar toch informele dienstverlening die naar volle tevredenheid van alle partijen verloopt. Dit alles doen we vanuit onze kernwaarden kennis, daadkracht en vertrouwen.

Geen bestand gekozen
Zou je zo vriendelijk willen zijn de aangegeven velden in te vullen?

Gerelateerde vacatures

Bekijk alle vacatures