Terug naar overzicht

Programma secretaris interbestuurlijke samenwerkingsprogramma

  • Provincie

    Zuid Holland

  • Branche

    Lokale overheid

  • Opleidingsniveau

    HBO WO

  • Dienstverband

    Detachering Interim

  • Plaats

    Nassaulaan 12, Den Haag

  • Gepubliceerd op

Functie omschrijving

Voor de VNG is FlexIntens op zoek naar een Programma secretaris interbestuurlijke samenwerkingsprogramma voor 32 uur per week.

Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.

Over samenwerkingsprogramma integraal programmeren energiesysteem
Nederland staat voor grote transitieopgaven zowel in de: klimaat, groene groei, stikstof, wonen, natuur, mobiliteit en landbouwsector. Het huidige energiesysteem is niet ingericht om de groei en veranderingen in deze sectoren te faciliteren. Ze vragen om grote aanpassingen in het energiesysteem, in ruimtelijke planning, in wetgeving en beleid. En minstens zo belangrijk daarbij is de manier waarop (semi) overheden met elkaar samenwerken als partners richting het bouwen en plannen van het energiesysteem.

Om het energiesysteem zo goed mogelijk de gewenste ruimtelijk-economische ontwikkeling van Nederland te laten faciliteren, is het nodig het energiesysteem te plannen en volwaardig onderdeel te maken van de ruimtelijke ordening. Hieraan werken we met integraal programmeren van het energiesysteem. Integraal programmeren is nog in ontwikkeling. Alle partijen zijn gezamenlijk al doende aan het leren. Dit vraagt om intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, en om kennisdeling.

Om de interbestuurlijke samenwerking van overheden en netbeheerders te ontwikkelen en versterken is er op nationaal niveau een interbestuurlijke samenwerkingsprogramma integraal programmeren van het energiesysteem (SIPE) en een Interbestuurlijk Management Overleg energiesysteem (IMO) opgericht. Onze opdrachtgevers zijn het ministerie van Klimaat en Groene groei, Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg en Netbeheer Nederland.

Omschrijving van opdracht
De projectleider draagt de komende 12 maanden samen met het programmateam vanuit de opdrachtgevers bij aan het goede functioneren van activiteiten van het samenwerkingsprogramma integraal programmeren energiesysteem (SIPE)

Je houdt de samenhang tussen de activiteiten binnen het team nauwgezet in de gaten, agendeert de te bespreken onderwerpen, organiseert bijeenkomsten en helpt bij de organisatie van interbestuurlijke management - en bestuurlijke overleggen. Je bent penvoerder van belangrijke documenten en volgt de voortgang van het programma.

Concreet ben je (mede)verantwoordelijk voor programmabeheersing, het goed functioneren van het team, het opzetten van subwerkgroepen, het uitzetten van opdrachten en de voorbereiding en opvolging van acties van diverse overleggen.

Je werkt hierdoor samen met veel mensen binnen en buiten het team. Verder help je waar nodig met bijvoorbeeld het opzetten van een onderzoek, meelezen en schrijven aan adviezen of het voorzitten van bijeenkomsten. Op basis van jouw kennis, kunde en interesses kijken we naar het beste takenpakket.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Voor de projectleider betekent dit:
1. Je bewaakt de voortgang van acties, afspraken en doelen in relatie tot het programmaplan en vastgestelde werkplannen.
2. Je coördineert en verzorgt de plannings cyclus en bent de spin in het web bij de uitwerking van de strategische documenten: programmaplannen, verantwoordingsdocumenten en andere documentatie. Je kan op onderdelen ook zelf regie pakken in de uitwerking van producten.
3. Je organiseert en voert gesprekken met partner organisaties.
4. Je plant en verzorgt de voorbereiding en de verwerking van de verschillende overleggen en vergaderingen van het team, de -sub-werkgroepen en het interbestuurlijk managementoverleg.
5. Je bent de rechterhand van de programmamanager en het centrale aanspreekpunt van het team.
6. Je adviseert en ondersteunt de programmamanager en het team in de aansturing van het werkplan en denkt mee over de toekomstige ontwikkelingen.
7. Je zorgt dat interne processen rond inhuur etc. goed verlopen en dat deze waar mogelijk verbeterd worden

Resultaat van de opdracht

  • Het interbestuurlijk managementoverleg (IMO) fungeert als opdrachtgever voor de programmamanager en beoordeelt of voldaan wordt aan de oplevering van de in het werkplan benoemde producten en activiteiten.
  • Eind 2024 wordt het werkplan voor 2025 vastgesteld met daarin beschreven de te behalen resultaten voor komend jaar. Dit werkplan zal voortbouwen op het al vastgestelde werkplan van 2024. De kernactiviteiten daarin zullen iig continueren. Voor jouw rol zijn daarbij iig van belang: Product en procesontwikkeling:
    o Evalueren pMIEK inclusief afweegkader 2025.
    o Eventueel doorontwikkeling van overige producten zoals startnotitie/ plan van aanpak, besluitvormingsnotitie die duidt welke rol elke partij heeft bij besluitvorming en handreiking energyboards.
  • Landelijke voorwaarden inbedden:
    o Samenwerking marktpartijen uitwerken en stimuleren in energyboards/regio’s.
    o Afstemming organiseren met partijen die relevante sectoren vertegenwoordigen, zoals industrie, woningbouw, mobiliteit, drinkwater, veiligheid etc.
  • Samen leren en aanjagen met de regio:
    o Vraagstukken op halen uit de energy boards en waar wenselijk adviseren.
    o Faciliteren en begeleiden leerkring energyboards (i.s.m. LAN).
    o Lokaal programmeren (gemeentelijk schaalniveau) ervaringen bundelen en kennissessies op organiseren.
  • Programmaorganisatie:
    o Organiseren bestuurlijke bijeenkomsten voor alle partners: eind 2024 wordt besloten of een groter congres eind maart/ begin april georganiseerd wordt rondom iig pMIEK 2025.
    o Voorbereiden Interbestuurlijk Managementoverleg.
    o Voorbereiden informeel bestuurlijk Afstemmingsoverleg indien deze gecontinueerd wordt in 2025 (wordt besloten eind 2024).
    o Bijdragen aan voorbereiding IDO en BO KenE ten aanzien van deze onderwerpen.
    o Bijhouden actieoverzicht vanuit werkplan 2025
    o Twee updates over voortgang samenwerkingsprogramma opstellen voor opdrachtgevers in samenspraak met programmamanager.

Functie eisen

Onze opdrachtgever heeft eisen en wensen geformuleerd. Aan alle eisen moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor deze functie. Voor deze functie zijn de volgende eisen en wensen geformuleerd:

Eisen:

  1. Minimaal afgeronde hbo-opleiding in energietransitie gerelateerde opleiding
  2. Aantoonbare werkervaring (bijv. baan naast studie) in de energietransitie

Wensen:

  1. Werkervaring met energietransitie en duurzaamheid
  2. Werkgever heeft aantoonbare werkervaring met onderstaande interbestuurlijke samenwerkingen (Gemeenten, provincies, netbeheerders en min VRO, I&W en KGG) 
  3. Afgeronde opleiding Afgeronde hbo-opleiding 

Competenties

  • Je bent communicatief sterk, zowel in woord als geschrift
  • Je ben proactief; pakt dingen snel en makkelijk op
  • Je kan structuur aanbrengen en hebt graag overzicht
  • Je hebt een sterke persoonlijke motivatie om bij te dragen aan duurzaamheidstransities/energietransitie
  • Je kan kritisch en oplossingsgericht denken, analyseren en communiceren
  • Nieuwsgierigheid is een grote pre
  • Je legt snel verbindingen met mensen en tussen onderwerpen
  • We verwachten dat de kandidaat daarnaast goed ondersteund wordt vanuit de werkgever op persoonlijke groei en ontwikkeling

Inschrijven tot

Reageren op deze opdracht kan uitsluitend t/m 27-11-2024 om 9:00.

Gewenst aantal uren

32 uur per week.

Arbeidsvoorwaarden

Het beheersen van de Nederlandse taal is voor elke functie vereist. Arbeidsvoorwaarden worden per opdracht of vacature in overleg besproken. Als intermediair staat FlexIntens voor het zorgvuldig bemiddelen van (tijdelijk) personeel binnen toonaangevende organisaties met een maatschappelijk relevant karakter om zowel organisaties als professionals daarbinnen te ontwikkelen. Zo dragen we onder andere bij aan de ontwikkeling van verschillende ministeries, uitvoeringsorganisaties, provincies, gemeenten en zorgorganisaties. Met een gemotiveerd team dat de markt en de mensen kent, streven we continu naar een professionele, maar toch informele dienstverlening die naar volle tevredenheid van alle partijen verloopt. Dit alles doen we vanuit onze kernwaarden kennis, daadkracht en vertrouwen.

Geen bestand gekozen
Zou je zo vriendelijk willen zijn de aangegeven velden in te vullen?

Gerelateerde vacatures

Bekijk alle vacatures